Mühendislik Mimarlık Fakültesi ile Kırşehir İl Emniyet Müdürlüğü ortaklığında üniversitemizde Dijital Sıfır Atık Laboratuvarı açıldı. 5 Mart 2025 tarihinde Üniversitemiz Mühendislik Mimarlık Fakültesi binasında gerçekleşen açılış törenine Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Kırşehir İl Emniyet Müdürü Erdoğan Kartal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Musa Özata ve Prof. Dr. Ali Güneş, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Urtekin, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İlkay Açıkgöz Erkaya, İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kazım Anıl, müdürler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Dijital Sıfır Atık Projesinin laboratuvarının açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu laboratuvarın öğrencilere bilgi, beceri ve deneyim kazandıracağını belirtti. Kırşehir İl Emniyet Müdürlüğü'nün laboratuvarın kurulumu ve öğrencilere bu alanda bilgi sağlama konusundaki desteklerine teşekkür etti. Rektör Karahocagil, açılan Dijital Sıfır Atık Laboratuvarı sayesinde bilgisayar ve elektrik elektronik mühendisliği bölümü öğrencilerinin İl Emniyet Müdürlüğü ile iş birliği yaparak, teorik ve uygulamalı eğitim alma fırsatı bulacaklarını vurguladı. Ayrıca, dijital atıkların geri dönüşümü gibi önemli bir konuyu ele alan laboratuvarın, öğrencilerin eğitimine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, laboratuvarın üniversitemize ve ilimize hayırlı olması temennisinde bulundu.
Kırşehir İl Emniyet Müdürü Erdoğan Kartal, laboratuvarın öğrencilere mesleki gelişim sağlama açısından önemli olduğunu belirterek, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde böyle bir projenin hayata geçmesinin kendilerini sevindirdiğini belirtti.
Kurdele kesiminin ardından, İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kazım Anıl, laboratuvarın işlevi ve kullanım alanları hakkında bilgi verdi. Ardından, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Urtekin ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İlkay Açıkgöz Erkaya, Dijital Sıfır Atık Projesi'nin günümüz teknolojisi için ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak, laboratuvarın üniversitemize kazandırılmasında emeği olan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ile İl Emniyet Müdürü Erdoğan Kartal’a teşekkür ettiler.
Son olarak, protokol üyeleri laboratuvarı gezerek, öğrencilerle sohbet edip, laboratuvarın faydaları hakkında görüş alışverişinde bulundular.
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Dijital Sıfır Atık Projesinin laboratuvarını açıyor olmaktan memnuniyet duyduklarını, öğrencilerin bu laboratuvar ile bilgi, beceri ve tecrübelerini geliştireceklerini belirtti. Laboratuvarın kurulması ve öğrencilerin bu alanda bilgilendirilmesi konusunda üniversitemize destek olan Kırşehir İl Emniyet Müdürlüğüne de teşekkür eden Rektör Karahocagil, konuşmasına şöyle devam etti: “Açılan Dijital Sıfır Atık Laboratuvarı sayesinde bilgisayar ve elektrik elektronik mühendisliği bölümü hocaları ve öğrencilerimiz İl Emniyet Müdürlüğü ile ortak çalışma fırsatı elde ettiler. Bu kapsamda hocalarımız ve İl Emniyet Müdürlüğü personelinin rehberliğinde öğrenciler, bilgiyi hem teorik hem de uygulamalı olarak alma imkânına sahip olacaklar.” Laboratuvarın geleceğin en büyük sorunlarında biri olan dijital atıkların geri dönüşümünü sağlayarak öğrencilerin eğitim ve öğretimlerine katkı sağlamak amacıyla açıldığını vurguladı. Projenin çok önemli olduğunu belirten Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, laboratuvarın üniversitemize ve ilimize hayırlı olması temennisinde bulundu.
Daha sonra söz alan Kırşehir İl Emniyet Müdürü Erdoğan Kartal, laboratuvarın öğrencilerin mesleki gelişimlerinde faydalı olmasını temenni ederek Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde böyle bir projenin hayata geçmiş olmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi.
Kurdele kesme töreninin ardından İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kazım Anıl, laboratuvar, laboratuvarın kullanım alanı ve işlevi hakkında bilgiler verdi. Daha sonra söz alan Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin İlter, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Urtekin ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İlkay Açıkgöz Erkaya da Dijital Sıfır Atık Projesinin günümüz teknoloji çağında oldukça önemli olduğunu belirterek laboratuvarın üniversitemize kazandırılmasında emeği olan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ile İl Emniyet Müdürü Erdoğan Kartal’a teşekkür ettiler.
Protokol üyeleri laboratuvarda incelemelerde bulunmalarının ardından öğrencilerle sohbet ederek laboratuvarın faydaları hakkında fikir alışverişinde bulundular.