Model Fabrikalar nedir?

Model fabrika yaklaşımının temelinde, imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lere “Yalın Üretim" yöntemlerinde teorik eğitim ile uygulamalı deneyimi birleştirme fırsatını sağlamak yatıyor. Her model fabrikada tam donanımlı bir üretim hattı mevcut, sektör uzmanlarının gözetimi altında katılımcılar farklı yöntemler ve araçların kullanılmasını adım adım deneyimleyebiliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren sekiz tesisten birisi Abdullah Gül Üniversitesi kampüsünde bulunmaktadır. 2020 yılında açılan Kayseri Model Fabrika A.Ş.ilimizde ilk model fabrika kurulumunu gerçekleştirecektir.

Rektör Yrd. ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kurt’un konu ile ilgili yaptığı açıklamada; "Kırşehir Ahi Kalkınma Ajans Koordinatörü Sayın Ali Gencer Bey ile görüşmeleri neticesinde, Kayseri Model Fabrika A.Ş.’nin Kırşehir’de uygulanacak ilk model fabrika örneğinden öğrencilerimizin hem ücretsiz sertifika eğitimi almaları hemde stajyer olarak uygulamaya katılmalarının sağlanacağını belirtti. “Yalın Üretim” farkındalığını oluşturma açısından öğrencilerimizin bu programa katılmasının önem arz ettiğini belirten  Rektör Yrd. ve Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kurt; Fabrikaların “Yalın Üretim” sürecine dahil olmaları ile ciddi ekonomik getiri sağladıklarını belirtti. Kayseri Model Fabrika AŞ’de 5 günlük sertifika eğitimi ve sonrasında 21 günlük Kırşehir Badem Pınarı fabrikasında uygulamalı eğitimi ile program devam edecek. Programa Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makina Mühendisliği Bölüm Öğrencilerimiz, Doç. Dr. Levent Urtekin rehberliğinde 2 kişilik kontenjan ile katılacak. Öğrencilerimiz sertifika eğitimini tamamlamış olup ikinci aşama için hazırlık yapmaktadır. İkili işbirliklerinin devam edeceğini ve daha fazla öğrencilerimizin bu tür eğitimlerinden yararlanması gerektiğini vurgulayan   Rektör Yrd. ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kurt, önümüzdeki dönemde bu işbirliklerinin artırılacağını ve paydaşlarımıza süreçteki destekleri için teşekkür ettiğini söyledi."