19.12.2019 tarihinde Makina Mühendisliği II. Sınıf öğrencileri Doç. Dr. Levent URTEKİN koordinatörlüğünde, Malzeme Bilimi Dersi kapsamında ÇEMAŞ Döküm A.Ş. firmasına teknik geziye götürülmüştür. Makine Mühendisliği Bölümünden; Bölüm Başkan Prof. Dr. Ali Osman Kurban, Doç. Dr. Levent Urtekin, Arş. Grv. Aslı Tiktaş ve Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünden; Dr. Öğr. Üyesi Başak Tuna teknik geziye katılmışlardır. Ders kapsamında anlatılan deneysel bilgilerin uygulamalı olarak yapılması sağlanmış ve teorik bilgilerin üretim aşamasında nerelerde kullanıldığı yerinde görülmüştür.

Fabrikada gezi kapsamında dört farklı bölüm incelenmiştir:

1. Kalite kontrol Bölümü: Çekme Deneyi, Sertlik Deneyi, Darbe Deneyi, X-ray Tomografi, Ultrasonik muayene ile Mikro Yapı incelemesi uygulamalı olarak gösterilmiştir.

2. Simülasyon ve Tasarım Merkezi: Firmanın ürettiği parçalar üzerinden iki boyutlu, üç boyutlu (katı model), kalıp tasarım ve akış simülasyon çalışmaları irdelenmiştir.

3. Döküm ve Talaşlı İmalat Bölümü: Döküm süreç aşamaları, talaşlı imalatta kullanılan tezgâhlar ve amaçları hakkında detaylı bilgiler verilmiştir.

4. Ölçülendirme ve Test Bölümü: Üretim aşamasında geçmeden önce ön kontrollerin yapıldığı, üretim sırasında/sonrasında ara ve son boyutların belirlendiği hassas cihazlar ile öğrencilere uygulamalar yapılmıştır.

Uygulama açısından öğrencilerimize oldukça faydalı olan teknik gezi için katkı da bulunan ve her zaman kapılarını açan ÇEMAŞ Döküm A.Ş. Genel Müdürü Kaan ÖZKAN Beye ve Talaşlı İmalat Müdürü Cenk AKAN Beye ilgileri ve destekleri için Dekanlığımız ve Üniversitemiz adına teşekkür ederiz.